Winterklaarmaak Assortiment

Informatie over het winterklaar maken van uw boot.

Als bootbezitter maakt u voor de winter een keuze of u uw boot of schip in het water laat liggen, of dat deze op de kant gaat. In beide gevallen zijn er specifieke zaken waar u rekening mee moet houden om uw schip goed de winter door te laten komen. We zetten zes tips voor u op een rijtje:

De belangrijkste zaken bij het winterklaar maken zijn:

  1. De motor
  2. De techniek, gas/elektra aan boord
  3. Toilet en drinkwatervoorziening
  4. De romp en dek
  5. De tuigage
  6. De uitrusting/In de boot

1) De motor

Naast het gewone onderhoud dat bij de motor hoort, zoals olie verversen, filters checken en vernieuwen, is het voor de winterperiode, waarin vorst te verwachten valt, het allerbelangrijkst om deze dus vorstbestendig te maken. Denk daar niet te licht over, u kunt forse schade oplopen aan de motor als u dit niet doet.

Eerst moet u weten of u een open of gesloten koelwatersysteem hebt. Bij een gesloten systeem is het koelsysteem gevuld met koelvloeistof. Daar kan niet veel mee misgaan. Bij een open koelsysteem wordt er water van buitenaf aangezogen om de motor te koelen. Hier is het wel zaak om de motor goed winterklaar te maken. Er mag geen water in het systeem blijven staan.

2) De techniek, gas/elektra aan boord:

3) Toilet en drinkwatervoorziening:

4) Romp en dek:

5) Tuigage:

6) De uitrusting/in de boot:

Winterklaar

De taken om je boot goed winterklaar te maken zullen per boot verschillen. Let gewoon goed op waar water kan blijven staan, waar vocht en kou schade aan kunnen richten, en los deze punten op. Ga ook tijdens de winterstalling enkele malen kijken hoe je boot erbij ligt. Zitten afdekzeilen nog goed?