Informatie over de Majoni en Talamex Fenders of Stootwillen

Om de juiste maat van uw stootwil of fender te bepalen moet u de afstand van de waterlijn tot aan de boenzijde van de romp opmeten. De fender of stootwil moet ongeveer 2/3 van de afstand bedekken.

De fenders of stootwillen worden leeg aan u verzonden. U kunt de stootwil met een pomp of compressor opblazen. Handig is om dan om een ventiel adapter te hebben. Deze adapter schroeft u op de Majoni fender en u kunt vervolgens zonder problemen uw fender met een fietspomp oppompen. Met deze adapter maakt het niet uit wat voor soort fietspomp u in uw bezit heeft, een traditionele fietspomp of een pomp met autoventiel, het past altijd!!

U kunt uw fenders het beste met een speciaal fender schoonmaakmiddel schoonmaken. Dit schoonmaakmiddel is speciaal afgestemt op rubber en/of vinyl. Zo laat u uw fenders weer blinken en zien ze er niet dof en uitgeslagen uit.

Oppompen Fender of Stootwil

U mag  uw stootwil nooit met een ballenpomp of nippel met vulnaald oppompen. Het messing kleurige ventiel in de Majoni fender is voorzien van fijn schroefdraad. En u raadt het al, dit is met een reden. De juiste manier om een fender van lucht te voorzien is met een passende adapter.

Juiste druk van uw fender of stootwil

Een fender hoort niet keihard opgepompt te worden. De juiste druk voor een fender is ‘slechts’ 0,2 bar, ofwel 2,9 PSI. U vraagt zich wellicht af, waarom deze relatief lage druk? Omdat fenders in weer en wind staan, van felle zonneschijn tot vrieskou, heeft de lucht in de fender flink ruimte nodig om uit te zetten en te krimpen.

U zult met name bij de grotere Majoni fenders verbaast zijn wat zonneschijn met de druk in de fender doet… Bovendien houdt u zo ruimte voor de fender over om zich te vervormen, zodat hij het werk kan doen, waarvoor hij gemaakt is: het beschermen van uw boot of steiger. Heeft u geen manometer of drukmeter bij de hand. Onthoud dan dit: u moet de fender met een vlakke hand nog steeds eenvoudig een stukje kunnen indrukken.

Welke maat fender/stootwil heb ik nodig?

Als u een fender/stootwil aanschaft is het van belang dat u de juiste maat kiest. De afmeting van de stootwil hangt vooral af van de grote van uw boot. 
Hou bij het kopen van fenders/stootwillen minimaal de onderstaande diameter aan. 
Indien u twijfelt, kunt u beter voor een iets grotere fender/stootwil kiezen. Uw fender/stootwil beschermt uw boot immers tegen de kade, andere boot of iets anders. Dus u kunt beter veilig zitten dan dat u strakjes schade aan uw boot heeft.

Bootlengte Diameter
5 - 6 meter 12 cm
6 - 8 meter 15 cm
8 - 9 meter 21 cm
10 - 12 meter 24 cm
12 - 15 meter 30 cm

Hoeveel fenders/stootwillen heeft u nodig?

Hoeveel fenders/stootwillen u nodig heeft hangt van het volgende af: Indien u een ervaren schipper bent kunt u rustig uit met drie fenders/stootwillen. Maar als u alleen in het seizoen af en toe vaart en u zich een weg door de drukke sluizen moet banen, dan is het misschien verstandig om over een extra fender/stootwil na te denken.

Als u uw fenders goed behandeld, kunnen uw Majoni of Talamex fenders vele jaren mee.